Zona tedavisi Ataşehir: Deri yüzeyinde, ağrılı kızarıklıklar şeklinde görülen Zona hastalığı virüs kaynaklı ve bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Zona tedavisi Ataşehir kliniğimizde, gerçekleştirilen analiz işlemlerinin ardından başlatılmaktadır. Zona tanısının koyulmasının ardından tedavi sürecine başlanmakta ve doğru ilaç tedavileri sayesinde hastalığın ilerlemesi durdurularak iyileşme dönemine geçilmektedir.
Zona Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Cilt yüzeyinde kabarcıklı kızarıklıklar şeklinde görülen Zona hastalığında, kızarıklık olan bölgelerde genellikle şiddetli ağrı ve kaşıntı da görülmektedir. Zona her ne kadar vücudun tüm kısımlarında görülebilen bir hastalık olsa da, genellikle gövde kısmının sol ya da sağ tarafını saran tek bir kabarcık topluluğu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Suçiçeği hastalığına neden olan Varicella Zoster virüsünün neden olduğu Zona hastalığı, aynı virüsün vücutta tekrar aktif olması ile gerçekleşir. Normal şartlarda çocuk yaşlarda geçirilen suçiçeği hastalığı ile birlikte, Varicella Zoster virüsü de kişinin beynine yakın sinir dokusunun içerisinde, inaktif halde bulunmaktadır. Ancak gerek dış etkenler, gerekse metabolizmaya bağlı durumlarda ilerleyen yaşlarda virüs tekrar aktif hale gelerek Zona hastalığına neden olabiliyor.
Zona hastalığı her ne kadar hayati tehlikesi bulunmayan bir hastalık olsa da, kişinin yoğun ağrılı ve kaşıntılı bir iyileşme dönemi, hastanın zor günler geçirmesine neden olmaktadır. Zona hastalığının tedavisinde, erken tanı ve tedavi, iyileşme sürecini oldukça kolaylaştırmaktadır. Erken tedavi sayesinde, hastalığın ilerlemesi büyük ölçüde önlenmektedir.
Zona Hastalığının Tedavi Süreci
Zona hastalığı, tedavisi henüz olmayan bir hastalıktır. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uzman doktorunuz tarafından verilen antiviral ilaçlar, hastalığın iyileşme sürecinde kullanılmaktadır. Her ne kadar cilt hastalığı olsa da Zona tedavisinde peeling, lazer ve benzeri cilt hastalıklarının tedavisinde yaygın olan tedaviler kullanılamıyor.
Zona tedavisi için kullanılan ilaçlar, genel olarak hastalığın ilerleyişini yavaşlatmakta ve kişinin ağrısını hafifletmektedir. İlaç tedavilerinde, kişinin semptomlarının azalması için ek ağrı kesiciler ya da kremler de uygulanmaktadır.
Zona tedavisi sırasında, tedavinin daha kısa sürede etki etmesi için kişinin bu süre zarfında yaşam kalitesini arttırıcı aktiviteler yapması ve zararlı etkenlerden mümkün olduğu kadar kaçınması gerekiyor. Vücut direncinin arttırılması için kişinin uyku düzenine önem vermesi, düzgün beslenmeye özen göstermesi ve alkol kullanmaması, hastalığın tedavisini kolaylaştıran etkenlerden birkaçıdır.
Kişinin tedavi sürecinde alkol kullanması, Zona tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerinin daha sık görülmesine neden olabiliyor. İlaçlarla birlikte alkol alınması, hem ilaçlarının etkilerinin azalmasına hem de kişide baş ağrısı ve çeşitli yan etkilerin görülmesine neden olabiliyor.