metot bilişim
ankara web tasarım
Solar Lentigo İstanbul

Solar Lentigo, yüz ve el sırtı gibi güneşe gören yerlerde ortaya çıkan sarı kahverengi lekelere denir. Ortaya çıkmasında en önemli etken genetiktir fakat genel olarak, açık tenli ve uzun müddet güneşte kalan kişilerde meydana gelir. Solar lentigolar genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar. Yaz aylarında aşırı bir biçimde güneş banyosu yapanlarda daha çok oluşan bu lekeler, aynı zamanda yaşlılığa bağlı olarak güneş gören yerlerde de belirebilir.

Bu lekeler iyi huyludur ve kanserleşme riski yoktur. Lazer ile bu lekeler kolayca giderilebilir. Lazer tedavisinin dışında kriyoterapi, plazma koter gibi uygulamalar da bazı tip solar lentigolarda etkili olabilir. Fakat Kriyoterapi ve plazma koterde iz kalma riski daha yüksektir. Lazer tedavisinde ise iz kalmaz. Tabii ki bu lekelerin oluşmasında sağlayan en önemli şey genetik yatkınlıktan sonra güneşe maruz kalmaktır.

dr. ektan demir

Online Randevu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field

Solar Lentigo Leke Tedavisi

Leke tedavisine başlamadan önce dermatolog hekimle görüşüp durum hakkında net bir teşhis konulması gerekmektedir. Çünkü derideki birçok koyu renkli leke ve benler birbirine benzer ve bunların ayırımını ve hangi tedavinin yapılması gerektiğini bir Dermatolog yapmalıdır. Dermatolog Dr. Ektan Demir kliniğinde cilt lekeleri, detaylı bir şekilde analiz edilerek uygun  tedavi yapılmaktadır. Solar Lentigolar bazen bir tür cilt kanseri olan Malin Melanoma’ya benzeyebilir. Bu yüzden teşhisi oldukça önemlidir. Solar lentigolar, sarı-kahverengi keskin sınırları olan ve birkaç milimetre çapındaki lekelerdir. Doğuştan olmazlar, sonradan ortaya çıkarlar. 40 yaşından önce de pek görülmezler. Vücudun açık alanlarında, yüz, boyun, el sırtında ve güneşlenmeye bağlı olarak sırtta görülebilirler.

güneş lekeleri nerelerde görülür

Solar lentigoları Q-switche lazer ile tek seansta giderebiliyoruz. Uygulama son derece kolay ve etkindir. Genellikle tek seans yeterlidir. İnatçı ve daha kalın solar lentigolarda ikinci seansa ihtiyaç duyulabilir. Solar lentigolar Q-switche lazer ile giderildikten sonra tekrar çıkmaması için güneşten korunmak önemlidir. Fakat ilerleyen zamanlarda tekrar çıkarsa bir daha Q-switche lazer yapmanın hiç bir sakıncası yoktur. Lazer uygulamasının ardından lekeler birkaç gün kabuk tutar ve kabuklar dökülünce lekeler de gider. Lazer uygulamasında hafif orta derecede bir ağrı olabilir. Ağrıyı azaltmak için işlemden 20 dk önce lokal anestezik krem sürülürse ağrı daha da azalır ama genellikle buna ihtiyaç duyulmaz. Lazer sonrasında yarım saat süren bir yanma hissi olur. Kabuklanmalar iyileşene kadar deri yenileyici ve iyileşmeyi hızlandırıcı kremler ve güneşten koruyucu krem sürülmesi önerilir.

Solar Lentigo Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Bu cilt sorununa, vücudun şu bölgelerinde rastlanabilir:

  • Yüz
  • Eller
  • Boyun
  • Yanak
  • Alın
  • Çene
  • Üst dudak
  • Saçlı deri

Solar Lentigo Bulguları

Solar Lentigo, derinin epidermis tabakasındaki melanosit hücrelerinin genetik yatkınlık ve güneşe maruz kalmaya bağlı olarak çoğalması ve bir yerde odaklanmasıyla oluşan sarı kahverengi lekelerdir. Genel olarak, açık tenli ve uzun müddet güneşte kalan kişilerde görülür. Kimi zaman deri yüzeyinde hafif kabarık şekilde görülen lezyonlar 0.1-10 mm çapında olabilirler. Yuvarlak ya da oval şekillidirler. Sarı, açık kahverengi ya da daha koyu renkli olabilirler. Genel olarak 40 yaşından sonra ortaya çıkan solar lentigo, güneşi bol olan yerlerde yaşayanlarda 30’lu yaşlarda da görülebilir. Bu cilt sorunu kriyoterapi ya da lazer tedavisi ile yok edilebilir. Fakat en etkin ve yan etkisi olmayan ve iz kalma riski olmayan tedavi Lazer tedavisidir.

Dr. Ektan Demir kliniğinde, Q-switch lazer cihazıyla bu cilt sorunu kısa sürede ve güvenli bir biçimde çözümlenebilmektedir.

Solar Lentigo Örnekleri

Solar lentigo
Solar lentigo
Solar lentigo

Instagram | Bizi Takip Edin

Whatsapp | Bize Hemen Ulaşın