PRP tedavisi nedir nasıl yapılır sorusu, vücudun kendi kendini iyileştirme olanağının keşfedilmesiyle birlikte, pek çok hasta için merak konusu haline geldi. Platelet-rich plasma, yani trombosit açısından zengin plazma anlamına gelen PRP’nin, dokuları hızlı bir şekilde iyileştirebilmesinden faydalanılır.
“PRP tedavisi nedir nasıl yapılır?” konusuna geçmeden önce, PRP’nin temelde rejeneratif bir uygulama olduğunu belirtmekte fayda var. Yani, sadece doku ve organlardaki doku kayıplarını onarmak için kullanılan bir tedavi biçimi.
PRP Tedavisi Nedir Nasıl Yapılır?
Peki, PRP tedavisi nasıl yapılır? İlk önce PRP’nin ne olduğunu anlatmakla başlayalım. Daha önce de söylediğimiz gibi, PRP’nin açılımı trombosi açısından zengin plazma anlamına geliyor. Peki, plasma ve trombosit tam olarak nedir?
- Trombosit: Kan pıhtılarına ve genel olarak tüm vücudun büyüme ve iyileşme sürecinde aktif olan kan hücrelerine verilen addır.
- Plazma: Kanın tamm sıvı kısmıdır. Büyük oranda su ve proteinlerden oluşur. Beyaz kan hücreleri ve trombositlerin vücutta dolaşabilmeleri için ortam sağlar.
PRP Tedavisi ve PRP Enjeksiyonları Nelerdir?
PRP tedavisi yaralı tendonların, bağların, kasların ve eklemlerin iyileşmesini hızlandırmak için hastanın kendi trombosit konsantrasyonunun enjeksiyonunun kullanılmasıdır. Yani, PRP tedavileri hastanın kendi iyileşme sistemine katkıda bulunarak süreci hızlandırmaktadır.
PRP enjeksiyonları hastanın kendi kanından alınarak trombositleri konsantre hale getirmek için santrifüjden geçirilmesiyle hazırlanır. Bu aktive trombositler, daha sonrasında yaralı ya da hastalıklı dokuya enjekte edilirler. Bu sayede vücudun onarıcı hücre sayısı artırılır ve iyileşme hızlandırılır.
PRP Tedavisi Hangi Amaçla Kullanılır?
PRP tedavisinin pek çok kullanım alanı vardır. Bunların yaygın olanlarından bazıları şunlardır:
- Saç dökülmesi: Saç büyümesini teşvik etmek ve saç dökülmesini önlemek için saç derisine PRP enjeksiyonu gerçekleştirilir.
- Tendon yaralanmaları: Kası kemiğe bağlayan sert dokular olan tendonların iyileşme süreçleri genelde yavaştır. Bölgeye PRP enjeksiyonu yapılarak daha hızlı iyileşmeleri sağlanır.
- Akut yaralanmalar: Çekilmiş hamstring kasları ya da diz burkulmaları gibi akut spor yaralanmalarının tedavilerinde PRP enjeksiyonları kullanılır.
Ameliyat sonrası: Dokulara yapılan herhangi bir cerrahi müdahalenin daha hızlı onarılması için PRP enjeksiyonu oldukça faydalıdır.