Akne Rozasea Tedavisi
Akne rozasea, kılcal damarların genişlemesi ve eş zamnlı olarak sivilcelerin de görülmesi hastalığıdır. Yani kabaca tanımı ile hem rozasea hem de akne problemlerinin bir arada görülmesi hastalığıdır.
Deri Üzerinde Nasıl Görülür?
Bu rahatsızlık bir deri hastalığıdır ve genişleyen kılcak damarların getirisi olarak kızarık kılcak damar görünümleri ya da bölgesel kızarıklıklar gözlenir. Buna ek olarak yine kızarık sivilceler ve içi dolu olan sivilceler yani akneler göürlür.
Rozasea (Rozacea) Nedir?
Rozasea, cilt renginin kırmızımsı olması ve kısmi yerlerin ise daha da pempemsi olması hastalığıdır. Kılcal damarların genişlemesi ya da çatlaması ile meydana gelen bu rahatsızlığın temel tetikleyicisi de güneştir. Çoğunlukla beyaz tenli kişilerde görülür.
Akne ve Sivilce Nedir?
Ciltteki yağ dengesinin bozuk oluşu ve hormonal değişimler sonucu meydana gelen iltihaplı sivilcelere akne denmektedir. Sivilce ise aynı problemlerden oluşan fakat akne kadar iltihap taşımayan kızarık kabartılardır.
Akne Rozasea Rahatsızlığının Sebepleri Nelerdir?
Bu hastalığın sebepleri,
- Güneşin zararlı etkilerine direk olarak maruz kalmak
- Kılcal damar problemleri
- Açık tene sahip olma sebebi ile güneş ve diğer yıkıcı dış faktörlere daha çok hedef olma
- Ciltteki aşırı yağlanma
- Hormonal değişimler ( ergenlik, gebelik )
Bu deri rahatsızlığı hormonal değişimler sebebi ile ve derinin daha ince olmasıyla kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.
Hangi Bölgelerde Akne Rozasea Görülür?
Bu rahatsızlık, güneş etkileri ile daha sık görülen bir rahatsızlık olduğu için güneşe maruz kalan alanlarda (yüz ve dekolte) daha sık görülür.
Özellikle yüz hatları daha belirgin ve dik olan kişilerde akne rozasea ve sivilceler daha çok görülür. Buna ek oalrak burun üstü ve kenarları akna rozaseanın daha yoğun olduğu bölgelerdir.
Hangi yaş gruplarında daha çok görülür : Akne problemi çok küçük yaşlarda ergenlik ile başlar ilerleyen gençlik yaşlarında rozasea görünür olur ve 30’u yaşlarda ise daha net gözlenir bir hal alır. Bu nedenle akne rozaseanın birleşimi ve birlikte görülmesi 15 – 30 yaş gib geniş bir aralığa sahiptir.
Akne Rozacea Tipleri
Rozaseada kalıcı yüz şişliği: Frontalis kaslarının bulunduğu alan, kaş arası ve yanaklar, elmacıklarda şişlikler olur. Rozaseanın diğer belirtileri görülmeyebilir.
Lupoid Rozasea: Göz çevresi ve dudak etrafında çok sayıda küçük kırmızımsı, pempe papüller mevcuttur. Tanısı ve tedavisi oldukça zor ve dikkat gerektirir.
Steroid Rozasea: Rozasea hastalığını yok etmek etmek amacıyla uzun süreler kortizonlu ilaçlar, kremler kullanılır ise oluşan bir rozasea tipidir. Kızarıklık ve kaşıntı, kabartılar vardır. Kortizonlu krem kesildiği zaman şikayetler daha da artar. Çünkü var olan problemler bir uyuşturucu madde gibi kortizona alışmıştır.
Göz Rozaseası: Rozasea problemi yaşayan hastaların yüzde 58 gibi bir kısmında göz tutulumu olur. Bazen söz konusu rahatsızlık gözde oluşan bulugular ile başlayabilir. Deri üzerinde rozasea başladıktan sonra da oluşabilir. Gözde ve göz kapağı üzerinde iltihaplanma, sulanma, batma, yanma problemelri yaşanabilir. Bu durumun doğru teşhisi için göz doktoru tarafından dikkatli bir izlenim süreci gerekir.
Rinofima: Özellikle erkeklerde burun üzerinde ve etrafında ortaya çıkar. Burunda yoğun iltihaplanmalar, kızarıklıklar ve hacim artışı görülür. Burun yapısında şekil bozuklukları yapar.
Rozasea Konglobata: Şiddetli bir rozasea tipidir. Kanamalar ve yaralar oluşur. Hastanın yaşam kalitesi düşer. Özellikle alın bölgesi ve yanaklarda ortaya çıkar.
Nasıl Tedavi edilir ?
Tedavi şekli ilaç tedavisidir. İlaç ile yapılan uygun doz ve şekildeki tedavilerden sonra lazer yöntemleri, medikal cilt bakımı çeşitleri uygulanarak daha estetik bir görünüm sağlanır. Bunlar için muayene olup uygun ilaç tedavisine başlamanız önemlidir.