Alopesi areata halk arasında saçkıran diye de bilinen ; kişinin saç, kaş, kirpik ya da sakal veya vücut bölgelerindeki kıl ya da tüylerin kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde dökülmesidir. Bu hastalık derinin otoimmün dediğimiz bağışıklık sistemi ile ilgili ve tam nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Alopesi areatada dökümeler keskin sınırlı yuvarlak veya oval açılmalar şeklindedir.
Alopesi areata daha çok saç ve sakal bölgelerini tutmakla beraber kaş, kirpik ve bütün vücut kıllarını da tutabilir. Hastalık her yaşta görülebilir. Hastalığı başlatan ve tetikleyen genellikle psikolojik bir strestir. Alopesi areata erkeklerde daha sık görülmektedir fakat her iki cinste de görülebilir. Tedavisinde birçok farklı seçenekler mevcuttur.
Alopesi Areata ya da Saçkıranın Nedenleri Nelerdir?
Bu rahatsızlığın sebebi, kesin bir şekilde bilinememektir ama genel olarak, bağışıklıkla alakalı sorunlardan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Otoimmün dediğimiz bu hastalıklarda vücut kendi hücrelerini yabancı hücre gibi algılayıp onları yıkmaya çalışır. Bu da hedef dokularda hastalıklara neden olur. Alopesi areata veya halk dilinde Saçkıran hastalığında da vücut, yabancı hücre olarak gördüğü saç hücrelerine saldırmakta, saçların dökülmesine neden olmaktadır. Otoimmün rahatsızlıkların yanı sıra saçkıran hastalığı, kalıtsal etkenler ile de açıklanmaktadır. Ailesinde saçkıran hastalığı bulunan birinde bu hastalığın görülme oranı yüksektir. Saçkıran hastalığıyla birlikte seyreden egzama, troid hastalığı, sedef, saman nezlesi, addison hastalığı, vitiligo, lupus, alerjik astım gibi hastalıklar; saçkıranın genetik faktörlerle açıklanmasına neden olmaktadır.