metot bilişim
ankara web tasarım
Alopesi Areata İstanbul

Alopesi areata halk arasında saçkıran diye de bilinen ; kişinin saç, kaş, kirpik ya da sakal veya vücut bölgelerindeki kıl ya da tüylerin kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde dökülmesidir. Bu hastalık derinin otoimmün dediğimiz bağışıklık sistemi ile ilgili ve tam nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Alopesi areatada dökümeler keskin sınırlı yuvarlak veya oval açılmalar şeklindedir.

Alopesi areata daha çok saç ve sakal bölgelerini tutmakla beraber kaş, kirpik ve bütün vücut kıllarını da tutabilir. Hastalık her yaşta görülebilir. Hastalığı başlatan ve tetikleyen genellikle psikolojik bir  strestir. Alopesi areata erkeklerde daha sık görülmektedir fakat her iki cinste de görülebilir. Tedavisinde birçok farklı seçenekler mevcuttur.

Alopesi Areata ya da Saçkıranın Nedenleri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın sebebi, kesin bir şekilde bilinememektir ama genel olarak, bağışıklıkla alakalı sorunlardan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Otoimmün dediğimiz bu hastalıklarda vücut kendi hücrelerini yabancı hücre gibi algılayıp onları yıkmaya çalışır. Bu da hedef dokularda hastalıklara neden olur. Alopesi areata veya halk dilinde Saçkıran hastalığında da vücut, yabancı hücre olarak gördüğü saç hücrelerine saldırmakta, saçların dökülmesine neden olmaktadır. Otoimmün rahatsızlıkların yanı sıra saçkıran hastalığı, kalıtsal etkenler ile de açıklanmaktadır. Ailesinde saçkıran hastalığı bulunan birinde bu hastalığın görülme oranı yüksektir. Saçkıran hastalığıyla birlikte seyreden egzama, troid hastalığı, sedef, saman nezlesi, addison hastalığı, vitiligo, lupus, alerjik astım gibi hastalıklar; saçkıranın genetik faktörlerle açıklanmasına neden olmaktadır.

dr. ektan demir

Online Randevu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field

Alopesi Areata Hastalığının Risk Faktörleri ve Belirtileri

Saçkıran hastalığına yakalanma riski bulunan kişiler vardır. Özellikle ailesinde bu hastalığı geçirmiş olanlar varsa Alopesi areataya yakalanma riski artar. Ayrıca akut streslerden sonra ortaya çıkabilir. Her yaşta ortaya çıkabilirse de çocukluk ve ergenlikte daha sık görülür. Ne kadar erken yaşta ortaya çıkarsa ve ilk lezyon ne kadar genişse tedaviye o kadar dirençli olur.  Risk faktörlerini sıralayacak olursak karşımıza şunlar çıkar:

  • Kalıtsal sebepler
  • Yaşı 40’ın altında olanlar
  • Otoimmün hastalığı bulunanlar
  • Down sendromu olanlar
  • Erkekler

Bu rahatsızlığın başladığına dair farklı belirtiler görülmektedir. En önemli semptom, saçlı derinin belli noktalarında yuvarlak-oval  saçsız alanların bulunmasıdır. Bölgesel olarak saçın azaldığı bölgenin derisi sağlıklıdır. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerde belirtiler daha çok kafa derisindeki saç dökülmeleriyle başlamaktadır. Daha sonra kaş, kirpik, sakal gibi kıl ve tüy bulunan başka bölgelerde de dökülmeler olabşlmektedir. Kronik olarak da seyredebilen bu rahatsızlık, herkeste farklı şekillerde görülebilmektedir. Ancak hastalık, kendi kendine iyileşebilmekte ya da daha kötü bir hal alabilmektedir.

Jawline

Alopesi Areata Teşhis ve Tedavisi

Bu hastalığın tanısı, Dermatolojik muayene ile konulabilir. Halkımız, genel olarak kesilen saçlarda görülen oval ve saçsız bölgeleri görünce bunun saçkıran olduğunu anlamaktadır. Ancak kimi zaman, bu belirtiler başka saçlı deri hastalıkları ile karıştırılabilme olasılığı vardır. Saç mantarı gibi rahatsızlıklar da saçkıran zannedilebilmektedir. Bunun için bir dermatoloğa (cilt hastalıkları uzmanı) başvurmakta fayda bulunmaktadır. Farklı araçlarla yapılan incelemeler ya da bölgeden alınan deri ve saçların mikroskopik  incelemeye gönderilmesi sonucunda sorunun niteliği anlaşılır ve kesin tanı konur.

Alopesi areata veya halk dilindeki adı ile saçkıran, cilt hastalıkları uzmanı (Dermatolog) tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi hastanın yaşına, tutulan bölgeye ve hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir. Tedavi birkaç ay sürebilir, bu yüzden tedaviye uyum ve düzenli kontroller önemlidir. Tedavi edilen bölgelerde önce tüy şeklinde beyaz kıllar çıkar ve gittikçe artarak boş alanı doldurur. Eğer tedaviye rağmen beyaz tüyler görülmüyorsa tedaviye cevap yok demektir ve tedavi değiştirilmelidir. Tedavide lokal kremler, losyonlar, ağızdan alınan ilaçlar ve deri altına enjekte edilen ilaçlar veya mezoterapi verilebilir.

Instagram | Bizi Takip Edin

Whatsapp | Bize Hemen Ulaşın