Botox (Botoks)
Botox olarak bilinen işlemin asıl ismi Botulinum toksin uygulamasıdır. Bir nörotoksin olan botulinum, Clostridium botulinium bakterisi tarafından salgılanan bir maddedir. Botulinum toxini bir çok antibiyotik ve ilacın elde edildiği gibi biyoteknoloji ile elde edilir.
Botoks Nasıl Etki Eder ?
Kasların kasılabilmesi için nöromüsküler kavşak dediğimiz kas-sinir birleşme yerinde salgılanan asetil kolin denilen madde aracılığı ile kaslarda kasılma olur. Botox uygulaması ile asetil kolinin kas içine iletilmesi engellenir ve kaslarda kasılma olmaz, kas gevşer. Böylece üzerindeki deriyi serbest bırakır ve derideki kırışıklıklar açılır. Bu etki ortalama 4-6 ay sürer.
Botoks Nasıl Uygulanır?
Botoks uygun oranlarda sulandırılarak uygulama yapılacak kasların içine verilir. Uygulama küçük bir enjeksiyon ile ince bir iğne ucuyla yapılır.
Botox Uygulama Acı Verir Mi?
İğnenin deriden geçmesi esnasında çok az bir acı duyulur, botoks ilacının deri altında ilerlemesi ile hafif bir yanma hissi oluşabilir. Bu acının derecesi genelde hafif olup, ağrı eşiği düşük olanlarda uygulamadan 15 dk önce lokal anestezik krem sürülerek işlem acısız uygulanabilir.
Nasıl Etki Eder?
Botox’un etkisi, uygulamadan iki gün sonra başlar ve gittikçe yerleşir. Bir hafta- on gün sonra etkisi tam oturur.
Etkisi Ne Zaman Gözlenir?
Botox’un etkisi, yapıldığı andan itibaren gözlenir. Fakat en doğru sonuç işlemden 1 hafta sonra gözlenir.
Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoksun etkisi ortalama 4 – 6 ay sürmektedir. Kişiden kişiye göre bu durum değişmektedir.
- Kişinin kaslarının kasılma gücüne
- Kişinin metabolizmasına
- Botoks işleminin uzun süredir yapılıyor olmasına
- Kırışıklıkların derinliğine göre değişir.
Uygulama yaptıktan sonra üçüncü ayın sonunda etki azalmaya başlar ve altıncı ayın sonunda kaybolur. Aynı bölgeye iki yıldan fazla düzenli uygulanınca kalıcılığı ve etki süresi oldukça artar.