Genital siğil nasıl geçer sorusu, genital siğilin klinikte çok karşılaşılan bir durum olması sebebiyle fazlaca sorulmaktadır. Siğilin geçmesi için bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Genital siğil nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorular günümüzde ilerleyen teknolojinin tıp alanına da yansıması neticesiyle çok daha kolay cevap bulunabilir bir hal almış durumdadır. Hastada bulunan siğilin büyüklüğü, sayısı, hastanın vücut özellikleri gibi değişen etkenlere göre doktor, hasta için en yararlı olacak tedaviye karar verir ve uygulamaya başlar.
Genital Siğil Kendiliğinden Geçer Mi?
HPV bulaşı sonucunda kişide ortaya çıkan siğiller, bazen kendiliğinden kaybolabilmektedir. Ancak bu durum, virüsün vücuttan atıldığı anlamına gelmez, doktorunuzdan yardım almanız gerekmektedir. Siğil oluşumları kendiliğinden kaybolsa bile, virüsün partnere bulaşma riski devam eder, tıbbi tedavi bu durumlarda da gerekliliğini korumaktadır.
HPV Bulaşı İçin Risk Faktörleri
Cinsel yolla bulaşan HPV için çokça risk faktörü bulunmaktadır. Bu faktörlerden çoğu veya hepsi, kişinin çabaları ve dikkati sonucunda ortadan kaldırılabilir. HPV bulaş riskini artıran faktörler:
- 30 yaşın altında cinsel ilişki
- Korunmadan cinsel ilişkiye girme
- İlişkiye girilen partner sayısının fazla olması
- Kişinin bağışıklık düzeyi
Belirtilen faktörler, genital siğil bulaşımı için riski artıran faktörlerdir. Bu riskleri en aza indirmek için, cinsel ilişki esnasında mutlaka korunulmalıdır.
Genital Siğil Nasıl Geçer, Tedavi Yolları Nelerdir?
Oluşan siğiller için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler siğillerin sayısına, büyüklüğüne, ve kişiye bağlı diğer faktörlere göre değişebilmektedir.
Elektrokoterizasyon yöntemi uygulanarak, siğiller yakılarak yok edilebilir. Bazı durumlarda, özellikle siğillerin gereğinden fazla büyük olduğu durumlarda cerrahi eksizyon (kesip çıkarma) işlemi uygulanması söz konusu olabilmektedir.
İlaç tedavisi ile de tedavi yolları mevcuttur. Medikal krem, podofilin, BCA ve TCA ilaçlarından doktorun seçtiği ilaç kullanılarak da siğil tedavisi mümkün olabilir. Ancak bu tedavilerin etkinlik düzeyi, kriyoterapi (siğili dondurma) kadar yüksek değildir.
Kriyoterapi ile özel bir aletten çok düşük sıcaklıklardaki sıvı nitrojen siğile ve çevresindeki dokuya püskürtülerek hasta, kolay ve güvenli bir yolla siğillerden kurtulabilmektedir. Kriyoterapi tedavisi uygulandıktan sonra siğil bölgesi morarıp kabuk bağlar. En geç iki hafta içinde siğil, kendiliğinden ya da doktor tarafından alınarak ortadan kaldırılmış olur.