HPV Nasıl Bulaşır?
HPV, genellikle cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Oral, anal veya vaginal yollardan yapılan her türlü cinsel ilişkide bulaşabilme ihtimali söz konusudur. Bazı durumlarda genital-genital veya el-genital temasıyla da bulaş yaşanabilmektedir.
Enfekte kişinin vücudunun herhangi bir yerindeki siğille temas durumunda da HPV bulaşması yaşanabilmektedir. HPV enfeksiyonu, erkekte ve kadında birkaç klinik şekillerde seyredebilir. Tam anlamıyla iyileşmeden partnerlerin ilişkiye girmesi yasaktır, bulaşa sebebiyet verebilir.
Bulaşması için, virüsün görünür herhangi bir semptomunun olmasına gerek yoktur. Bazı durumlarda kişi, virüsün kendisine bulaşmasına sebep olan ilişkisinden yıllar sonra semptom verebilir. Bu da kişiyi enfekte eden kaynağın bulunmasında zorluklar yaratabilir.
HPV Çocuklarda Görülebilir Mi?
HPV enfeksiyonu, doğum anında anneden bebeğe, ya da bez değiştirme esnasında yaşanan el-genital teması ile bebeğe bulaşabilmektedir. Genital bölgede ya da hava yollarında, ses tellerinde de nadiren görülebilmektedir.
Sıvı ortamda bulaş yaşanabileceği için, enfekte kişiyle çocuğun aynı banyoda bulunması da bulaş riskini artırmaktadır. Cinsel olarak istismar edilen, iki yaşından büyük çocuklarda da genital siğil oluşabilmektedir.
Genital Siğil Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Genital bölgede oluşan siğilin tedavisi aşamasında birçok yol izlenebilir. Doktorunuz, sizdeki lezyonu inceledikten sonra kendi bilgileri ışığında en doğru yöntemi uygulayacaktır. Elektrokoterizasyon yöntemi, bu yöntemlerden biridir. Bu operasyonda siğil yakılarak yok edilmeye çalışılır.
Gereğinden büyük siğillerde cerrahi operasyonla siğil tamamen vücuttan alınabilmektedir. İmikimod içeren haftada 3 kez 4 ay süre ile kullandığımız krem tedavisi ile hastaların ortalama %50 ile 60 ında etkili sonuç almaktayız. Bunun dışında 5 FU içeren veya asit i.erikli krem ve losyonlar da tedavi de kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçların etkileri Elektrokoterizasyon kadar güçlü ve efektif değildir. Elektrokoterizasyondan sonra iyileşme süresi çok kısadır ve herhangi bir yara ve şişlik olmamaktadır. Elektrokoterizasyon tedavisi krem ve ilaç uygulamalarından daha etkili ve güvenlidir.
Kriyoterapi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Soğuk tedavi anlamına da gelen kriyoterapi, siğilin dondurularak vücuttan uzaklaştırılmasını amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Genellikle çok düşük sıcaklıklarda bulunan sıvı nitrojenin (azot) özel bir aletle lezyon bölgesine ve çevresine püskürtülmesi şeklinde uygulanır.
Aksi bir durum oluşmadıkça lokal anestezi yapılmasına gerek kalmaz, kendi uyuşturucu etkinliği vardır. Sıvı nitrojen uygulamasının sıklığı ve süresi, lezyon sayısına, büyüklüğüne ve doktora bağlı olarak değişebilmektedir.
Bu uygulamadan sonra en geç bir hafta içerisinde siğil kararır, kabuk oluşturur. İki hafta gibi bir süreç içerisinde de vücuttan dökülürler. Tedavi güvenli bir yöntemdir, hem hasta hem doktor için kolay geçer. İşlem esnasında çok hafif yanmalar hissedilebilir. Dezavantajı ise dondurulan yerde bül dediğimiz su toplama olur. Sonra kabuklanıp düşer. İyileşme süresi biraz daha uzundur ve iz kalma riski elektrokoterizasyondan daha yüksektir.
HPV Bulaşmasındaki Etken Risk Faktörleri Nelerdir?
Cinsel olarak aktif olan her insan, HPV bulaşı için riskli konumdadır. Ancak, bazı özelliklere sahip kişilerde bulaşma riski çok daha fazladır. Bulaş riskini artıran bazı önemli faktörler:
- Sigara ve tütün ürünleri kullanımı
- Bireyin 30 yaşının altında olması
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Kişinin kendi doğumu esnasında annesinde HPV oluşu
- Korunmasız cinsel ilişki
- Cinsel ilişki yaşanan partner sayısının fazla olması
Bu risk faktörlerine sahip bireyler, normal insanlardan daha büyük risk seviyesindedirler.