Melasma tedavisi, ciltte kahverengi veya mavi-gri lekeler ya da çil benzeri izlere sebep olan melasma isimli bir cilt hastalığının tedavisidir. Genelde hamilelik dönemiyle ilişkilendirilen melasma hastalığı, cildin rengini oluşturan hücrelerin aşırı üretimi nedeniyle oluşur. Oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve pek çok tedavisi mevcuttur. Bu tedaviler sonrası, izler kısa sürede kaybolur.
Melasma tedavisi süreçlerine başlanmadan önce, dermatologlar hastalığı teşhis eder. Bunun için genelde ekstra testlere gerek yoktur. Sadece görüntüden bile anlaşılabilir. Bazense, bu hastalık başka bir cilt rahatsızlığı gibi görünebilir. Böyle durumlarda, dermatoloğun küçük bir deri parçasını alarak biyopsi yapması gerekebilir.
Melasma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Melasma tedavisi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Hamilelikte ya da doğum kontrol haplarının kullanımı sonucu oluşan melasma, kendiliğinden geçer. Bazı insanlar ise yıllarca hatta ömür boyu melasma ile yaşamak zorunda kalabilirler. Tıp bu durumun önüne geçmek için tedavi süreçleri ortaya koymuştur.
Melasma tedavileri şunlardır:
- Hidrokinon: Bu ilaç, melasmanın en yaygın tedavisidir. Cilt üzerine uygulanır. Aynı etken maddeyi barındıran reçetesiz ilaçlar da mevcuttur. Fakat bunlar, dermatoloğun yazdığı ilaçlara nazaran daha az hidrokinon içerir.
- Tretinoin ve korikosteroidler: Cildin daha açık bir renge kavuşması için ikinci bir ilaç olarak tercih edilebilirler.
- Diğer topikal ilaçlar: Azelaik asit veya kojik asit reçete edilebilir.
Diğer Melasma Tedavileri
Cilde uygulanan ilaçlar melasmanın yok olmasını sağlamıyorsa farklı prosedürler denenebilir. Bunlar kimyasal soyma, mikrodermabrazyon, dermabrazyon, lazer tedavisi veya ışık bazlı prosedürlerdir. Bu tedaviler sadece uzman bir dermatolog tarafından gerçekleştirilmelidir.
Bu tip tedavilerde dikkat edilmesi gereken nokta, hastanın cilt tipine uygun bir prosedürün seçilmesidir. Aksi takdirde çok daha büyük cilt problemleri ortaya çıkabilir. Yukarıdaki tedavi yöntemleriyle ilgili bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Melasma Tedavisinin Yan Etkileri Var Mıdır?
İster ilaç tedavisi tercih edilsin ister yukarıda bahsedilen prosedürler, yeni bir rahatsızlıkla ve tedavi türüyle karşı karşıya olunduğunda tedbirli olmak ve ortaya çıkabilecek semptomlara dikkat etmek gerekir. Yeni bir prosedürü deneyimledikten sonra tahriş ya da karıncalanma hissedilmesi ve endişe edilmesi normaldir, fakat bu durum her zaman bir şeylerin ters gittiğini göstermez.
Tedavi prosedürlerinden sonra cilt tahrişi ya da ciltte koyulaşma meydana geldiğinde doktorunuzu arayarak süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Melasma Tedavisi Ne Kadar Sürede Etki Eder?
İyileşmenin görülmesi için birkaç aylık tedavi gerekebilir. Bu süreçte dermatoloğun önerilerine uyulmasında fayda vardır. Bu sayede, tedaviden alınan verim artmış olur ve yan etkilerin önüne geçilir.
Bazı hastalarda, melasma geçse bile tedaviye devam etmek gerekebilir. Bu, tedaviden ziyade bir tür bakım sürecidir.