Migren botoksu uygulamasının, migren türündeki baş ağrıları için faydalı bir tedavi olduğu araştırmalarla ispatlanmıştır. Bu çalışmalar çerçevesinde Botulinum toksini migren tedavisinde kullanımı 2010’da Amerika ve İngilterede, 2011’den bu yana daTürkiye’de onaylanmış ve kullanılmaktadır.
Kronikleşmiş migren; bazen 3 aydan daha uzun sürmekte, ayda 15 gün ya da daha sık aralıklarla ortaya çıkmakta ve bazı hastalarda bulantı, kusma, ses ve ışığa karşı hassasiyet şeklinde belirmektedir. İlaç kullanımıyla yapılan tedavilerin yanı sıra kronikleşmiş migreni olan hastalarda migren botoksu yapılmakta ve hastalar bu tedaviden önemli ölçüde fayda görmektedir.
Baş Ağrılarının Nedenleri
Pek çok insan, baş ağrısı şikayetine sahiptir. Çeşitli sebepler, baş ağrısına yol açmaktadır. Bazı baş ağrılarının nedeni tam olarak bilinmemektedir ve organik bir bozukluk tespit edilememektedir ( Primer başağrısı). Bazılarının ise nedeni bilinmektedir ve başka bir hastalığın belirtiş olarak ortaya çıkmaktadır (Sekonder baş ağrısı). Baş ağrılarının nedenlerinden biri de migrendir. Migren nedeni bilinmeyen baş ağrılarındandırve en sık görülen baş ağrısı türlerinden biridir. Daha çok kadınlarda görülen migren daha çok 20-30 yaşlarında başlar. Ergenlik dönemindeki migren ataklarında ise erkeklerde dah sık görülür.
Migren Hastalığının Belirtileri
Her hastalık gibi migren hastalığının da farklı belirtileri vardır. Bu belirtiler, her hastada aynı biçimde görülmeyebilir; ancak genel olarak migren hastaları bu belirtilerin birkaçından şikayet eder. Migren belirtileri şunlardır:
- Ataklar şeklinde başlar.
- Ataklar, 4 ile 72 saat sürebilir.
- Genel olarak ağrı başın bir tarafındadır.
- Ağrı zonklama hissi verir.
- Orta ya da şiddetli düzeydedir.
- Bulantı ya da kusma olabilir.
- Auralı migrende baş ağrısı başladığında kırık ışık, görme bozukluğu, bulanık görme gibi şikayetler olur.
- Baş hareketleri ve fiziksel aktiviteyle ağrının şiddeti artar.
- Işık ve ses rahatsızlık verir.
Bütün bu rahatsızlıklar migren çeşitlerinde farklı şekillerde görülebilir. Meydana gelme biçimlerine göre migren aurasız ve auralı migren olmak üzere iki çeşittir. Bütün migrenlerin ortalama % 10’u auralıdır. Auralı olanlar daha şiddetlidir ve Nörolojik belirtiler eşlik eder çoğu zaman. Migren, görülme sıklığı ve atak sayısına göre de tasnif edilir: Epizodik ve kronik migren.