Topuk dikeni tedavisinde PRP, etkili bir sonuç elde edilmesini sağlar. Topuk dikeni, bir kemik rahatsızlığı değildir. Ayak tabanındaki “plantar fasiya” adı verilen bir zarın ciddi şekilde zedelenmesinin ardından meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Topuk dikeni tedavisinde PRP, bütün bu sorunların çözümlenmesini sağlamaktadır. Herkes, ayağının iç tarafında yer alan uzun arktaki çukurluk sayesinde dengede ve ayakta durur. Bu bölüm yumuşak dokulara ve kemiklere aşırı yük binmesini önler. Çok yürüyenler, aşırı derecede ayakta kalanlar, kötü şartlardaki ayakkabıları giyenlerde arka destekte bulunan plantar fasia tabakası zarar görmekte, doku ödemi yaşanmaktadır. Rahatsızlığın ilerlemesiyle zar kalınlaşmakta, topuk kemiğine yaklaştığı noktada kronik zedelenme olmakta ve vücut yeni kemik oluşturmaya çalışmaktadır.
Topuk Dikeni Belirtileri
Topuk dikeni vakalarında en fazla rastlanan belirti ağrıdır. Sabahları daha fazla hissedilen ağrı, kişiyi ciddi şekilde rahatsız eder ve hasta topuğunun üzerine basamaz. Rahatsızlık ilerledikçe ağrılar gün içinde de hissedilmeye başlanır. Sert tabanlı ve topuklu ayakkabılar rahatsız eder.
Topuk Dikeni Tanısı
Yukarıdaki belirtiler söz konusu ise şu yollarla topuk dikeni tanısı konabilir:
- Doktor muayenesi
- MR
- Ultrason
Doktor, muayene ettikten sonra belirtilerden kuşkulanıyorsa MR ve ultrason isteyebilir. Röntgenle teşhis konması zordur, bu yüzden MR ve ultrason istenir.
Ne Gibi Topuk Dikeni Tedavileri Vardır?
Topuk dikeni, genel olarak konservatif metotlar kullanılarak yapılır. Çok önemli ve özel durumların dışında cerrahi tedaviye başvurulmaz. Eğer rahatsızlık hafif düzeydeyse romatizma önleyici ilaçlar, aktivitelerde kısıtlamalar ve özel ayakkabıların kullanılması yeterli olur. hastalık ilerlemişse kortizon enjeksiyonu kullanılabilir. Ancak kortizon tedavisinde kısa dönemde olumlu neticeler alınsa da daha sonra %50’ye yakın bir oranda sorunun tekrarlanma durumu vardır. Bunun için enjeksiyonun doğru yere yapılması lazımdır. Bundan dolayı kortizon iğnelerinin ultrason cihazı eşliğinde yapılması gerekir. Son dönemlerde ESWT şok dalgası da kullanılmaya başlanmıştır ancak bu tedavi kortizon tedavisinden daha olumsuz sonuçlar vermektedir.
Topuk Dikeni Tedavisinde PRP Uygulaması
Bir kök hücre tedavisi olan PRP tedavisinde hastanın kendi kanı kullanılmaktadır. Bu yönüyle tedavi oldukça doğaldır. PRP sıvısının içinde yüksek oranda büyüme faktörü bulunur, bu da plantar fasia ve topuk dikeni tedavilerinde olumlu sonuçlar verir. PRP tedavisi ile pek çok hastada çok ciddi iyileşmeler görülmüştür. PRP tedavisi, genel olarak bir kez uygulanır ama kimi durumlarda birer ay aralıklar ile toplamda 2 kere de uygulanabilir. PRP tedavisi topuk dikeninin dışında diz ve kalça gibi eklem romatizmalarında ve tenisçi dirseğinde kullanılabilir. Tıptaki ilerlemeler sayesinde topuk dikeni ve plantar fasit de PRP yöntemi ile tedavi edilmeye başlanmıştır.
PRP Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
PRP tedavisinden sonra uyulması gereken bazı kurallar vardır. Hasta uygun egzersiz programları yapmalıdır. Bu, tedavinin iyi sonuçlar vermesini sağlar.