metot bilişim
ankara web tasarım
Atopik Dermatit Tedavisi

Atopik Dermatit Nedir?

Deri üzerinde çok farklı sebepler ile oluşan kızarıklık, şişlik ve deri dökülmesi gibi problemler ve bu rahatsızlığa verilen tıbbi addır. Söz konu hastalığa atopik egzama da denmektedir.
Atopik Dermatit Sebepleri Nelerdir?

Hastalığın her hastada belirti verdiği net bir neden yoktur. Bazen hormonal bazende psikolojik sebepli olabilmektedir. Buna ek olarak,

  • Genetik faktörler ( daha önce ailesinde atopik dermatit yaşayan kişiler )
  • Aşırı soğuk iklim koşulları ( buna bağlı olan deri hastalıkalrı ve tahrişler, kurumalar )
  • Tek yönlü ve aşırı proteinli gıdalar ile beslenmek bu hastalığa zemin oluşturur.

Gıdalara Dikkat

Bu hastalıkta önemli bir diğer unsur ise bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlar doğurabilecek gıdalardır. Ya da bu hastalığın belirtisi sayılabilecek belirtilerden bazıları bu gıdalara alerjisi olan çocukların atopik risk grubunda olabileceğidir. Bu gıdalar; fıstık, soya, kabuklu olan bazı deniz ürünleri, fındık ve fındık ürünleri, yumurta, süt vs.

Bu konuda net bir bilgi edinmek için, çok hafif bir belirtisi bile olsa alerjik reaksiyonlar gözlenen çocuklarda ve yetişkinlerde alerji test yapılmalıdır.

Kimlerde Görülür?

Bu hastalık genellikle bebeklerde görülür. Nadiren de yetişkinlerde gözlenir. Hassas ciltler ve hassas cilt tipinin her unsurdan yıkıcı şekilde etkilenmesi sonucu bu cilt tipine sahip olan kişilerde görülür.

Atopik Egzama Nasıl Anlaşılır?

Deri üzerinde çeşitli yerlerde kümelenmiş şiş şekilde kzıarıklıklar, deri renginin al al olması gibi görünümler varsa, bu bulgular aşırı derecede kaşıntı yaratıp huzursuzluk veriyorsa atopik dermatit olabilir. Alerji olabilir şeklinde düşünüp bu deri bulgularını sakın ihmal etmeyin ve yanlış ilaç kullanımları yapmayın.

Hangi Bölgelerde Görülür?

  • Yanaklar
  • Alın
  • Dirsekler
  • Diz kapakları ve çevresi

gibi bölgelerde kümelenmiş halde görülür.

Söz Konusu Rahatsızlığın Tedavisi Nedir?

Öncelikle alerji testi ile hangi maddelere, besin gruplarına alerji sorunu yaşandığı tespit edilmeli. Daha sonra bu duruma göre beslenme şekli düzenlenmeli ve dikkat edilmelidir. Ayrıca alerji olan ve deride atopik dermatit yaratan besin grupları ve maddeler içeren gıdalara dikkat edilmesi gerektiği gibi bu maddeleri içeren, haricen uygulamalarda deri üzerine yapılmamalı ve hiç bir şekilde bünyeye alınmamalıdır.

Bunun yanı sıra malesef ki bu rahatsızlığın kesin ve ömür boyu kalıcı bir tedavi şekli yoktur . Bu nedenle sadece sorunun daha da büyümemesi ve kontrol altına alınması için çözümler üretilir. Bu çözümler genellikle bakım ile ilgili ve kaliteli doğru ürünlerin tercihi ile sağlanır.

Her gün çok sıcak ya da soğuk olmayan su ile düzenli şekilde duş alınarak cilt üzerindeki yağlanma ve kirleri temizlemek, gözeneklerde rahatlık sağlamak.

Cilt tipine uygun olan ve parfümsüz, alkolsüz sabunlar, duş jelleri, parfümler kullanılmalıdır

Cildi tahriş edebilecek kumaşlarda giysiler tercih edilmemelidir.

Deri üzerinde tedavi edici nitelikteki tıbbi merhemlerin kullanımı ise doktor tarafından önerilen kremlerin, yine doktor tarafından belirlenen zman ve dozlarda kullanımı çok önemlidir. Çünkü deri üzerinde kullanılan ve kızarıklık, şişlik, tahriş gibi olumsuzlukları geçiren madde kortizon içerikli olabilir.

dr. ektan demir

Online Randevu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field

Instagram | Bizi Takip Edin

Whatsapp | Bize Hemen Ulaşın