metot bilişim
ankara web tasarım
Egzema Lazer Tedavisi

Egzema lazer tedavisi ile tedavi edilebilen bir deri hastalığı değildir. Lazer tedavileri birçok deri hastalığında etkili olduğu için egzema tedavisinde de etkili olup olmadığı hastalar tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu rahatsızlığın farklı belirtileri vardır. Ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi belirtiler ile kendini gösteren egzema, vücudun farklı noktalarında görülebilmektedir. En sık olarak ellerde görülür.

Egzema lazer tedavisi, etkili ve kullanılan bir tedavi yöntemi değildir. Egzemanın birçok tipleri ve hastalığın akut ve kronik dönemleri vardır. Akut egzemalarda daha çok ellerde veya vücutta kaşıntılı küçük su dolu kabarcıklar olur. Kronik egzemalarda ise yine şiddetli kaşıntılarla beraber deride kuruma ve kabuklanmalar ön plandadır. Egzema tedavisinde egzemanın tipine göre tedavi seçilir. Bu tedaviler genellikle ilaç tedavileridir. Lazer tedavileri egzemada etkili değildir. Sadece vücutta yaygın olan Atopik Dermatitte fototerapi veya ışın tedavisi dediğimiz Puva tedavisi kullanılabilir.

Egzama Lazer Tedavisi Etkisi

Egzama bir tür deri hastalığıdır. Kızarık derinin üzerindeki kırmızı ya da pembemsi kabartı ve kaşıntılar, pütürlükler egzamanın başladığına işaret etmektedir. Bu dönemde şikayetler ilerlemeden tedaviye başlamak gerekir. Tedavide en sık kullandığımız ilaçlar kortikosteroid içeren kremlerdir. Ayrıca immün düzenleyici etkisi olan Takrolimus ve Pimekrolimus içeren kremler de egzema tedavisinde kullanılır.

Egzema özellikle kronik egzemalar sık tekrar eder ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bunun önüne geçmek için verdiğimiz tedavilere uyulması ve egzemayı artırıcı şeylerden kaçınılması gerekmektedir. Bunların başında da sabunlar, temizlik malzemeleri ve metaller, kimyasallar gelmektedir.

Egzamanın Nedenleri Nelerdir?

Egzama farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Dış faktörlere bağlı oluşan ekstrinsik egzema ve iç faktörlere bağlı olan intrinsik egzema. Dış faktörler ile oluşan egzema daha çok el, yüz, kollar ve boyun gibi açık bölgelerde olur. Genel olarak, alerjiye neden olan ve deri üstünde tahriş edici etkisi bulunan maddeler, egzamaya yol açmaktadır. Bu maddeleri sıralayacak olursak:

  • Nikel
  • Civa
  • Saç boyalarında bulunan paraben grubu maddeler
  • Penisilin
  • Sülfamit
  • Çamaşır suyundaki bikromata ve potasyum gibi etken maddeler
  • Sentetik maddeler
  • Kauçuklar
  • Alerji yapabilecek kimyasal boyalar

Bütün bu maddelerin yanı sıra gıdalar da bazen egzemaya neden olabilir veya alevlendirir. Genel olarak katkı maddeleri içeren endüstriyel gıdalar ve tatlılar egzemaya yol açabilir. Egzama vücudun farklı bölgelerinde görülmektedir. Yüz, alın, çene yanaklar, diz kapakları, kollar, dirsekler, sırt, bacakların ön ve arka bölgesi ile eller egzamanın görüldüğü vücut bölgeleridir.

Egzama Tedavisi

Egzama, yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır. Şiddetli kaşıntılar ve tutulan yerdeki deri değişiklikleri kişiyi çok rahatsız eder ve günlük sosyal yaşantısını olumsuz etkiler. Deride, hoşa gitmeyen bir görüntünün oluşmasına da neden olmaktadır. Egzema tedavisi, egzemanın çeşidine göre değişir. Akut egzema dediğimiz kısa süren, iritan maddelere temasa bağlı egzemalarda iritan ile temasın kesilmesi ve Kortizonlu merhemler yeterlidir. Kronik egzemalarda ise egzemaya neden olan maddeyi tespit etrmek için Yama testi gibi bazı testler yapılıp ona göre tedavi düzenlenebilir. Ev hanımı egzeması dediğimiz egzema tipinde ellerde aşırı kuruma ve çatlamalar vardır. Genellikle kaşıntı yoktur. Bunun tedavisinde ev işlerinden uzak durmak ve deriyi koruyucu ve onarıcı kremler sürmek gereklidir. Egzama kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Onun için bir daha çıkmamasını sağlayacak kesin bir tedavi yoktur. Tekrarlamaları engellemek için en önemli şey egzemayı tetikleyecek şeylerden uzak durmaktır. Egzeması olanların bazı dikkat etmesi gereken şeyler de şunlardır;

  • Cildi tahriş edici şeylerden uzak durmak ( temizlik malzemeleri, kimyasallar vs)
  • Günlük cilt bakımları
  • Cildi her zaman temiz tutmak
  • Allerji yapmayan uygun bir nemlendirici her el yıkamadan sonra kullanılmalıdır.
  • Cildi her zaman nemlendirmek
  • Katkı maddeleri içeren endüstriyel gıdalardan uzak durmak
  • Tahriş edici giysi ve ürünler kullanmamak

Şunu belirtmek gerekir ki egzama, bulaşıcı bir hastalık değildir. Onun için egzeması olan birine temastan korkmamak gerekir.

dr. ektan demir

Online Randevu

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field

Instagram | Bizi Takip Edin

Whatsapp | Bize Hemen Ulaşın