Hamilelikte genital siğil sorunu, çocuk beklentisi olan gebelerin karşılaşmak istemeyecekleri, ama uzman doktorlar ışığında çok rahat tedavi edilebilen bir durumdur. HPV isimli virüsün yol açtığı bu sorun, bebeği de etkileyebilmesi sebebiyle anne adaylarını endişelendirmektedir.
Hamilelikte genital siğil, sağlık alanında yapılan çalışmalarla günümüzde rahat bir şekilde üstesinden gelinebilinen bir hastalıktır. Kişi uzman bir doktorun kontrolü altında uygun tedavi ve yönlendirmelerle bu durumdan kurtulabilir. Ayrıca bu durum anne adayları arasında hiç de azımsanmayacak bir sıklıkta görülmektedir.
Genital Siğil Anneden Bebeğe Bulaşır mı?
Genital siğil, HPV isimli virüsün genellikle cinsel yolla bulaşarak oluşturduğu, kondilomlarla karakterize bir lezyondur. Bu lezyonların bulaşıcılığı genel olarak yüksektir, bu yüzden hastaların dikkat etmesi gerekmektedir. Gebelikte görülen genital siğil durumu, bazen kondilomların doğum kanalını tıkamasına, sonuç olarak da normal doğum yapılamamasına sebebiyet verebilmektedir.
Virüs, anne karnındayken bebeğe bulaşmaz. Özellikle HPV olup normal doğum yapanlar, bebeğe bulaş açısından en büyük risk grubudur. Ancak bu durumda bile bebeğe kesin bulaş yaşanmayabilir. HPV’nin bebeğe bulaşı, bebeğin ses tellerinde papillom (kitle) oluşumuyla sonuçlanabilir. Bebeğe virüs bulaşmasındaki temel faktörler:
- Anne adayının 20 yaşının altında oluşu
- Gebenin normal doğumla doğurması
- Bebeğin, anne adayının ilk normal doğumu olması
Hamilelikte Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeğe virüs bulaşını en aza indirmek için gebeler genellikle sezaryen doğum yapmaktadırlar. Ancak çok nadir de olsa bu yolla da bebeğe virüs bulaşları gözlenmiştir. Bu yüzden, doğumun nasıl olacağı kesinlikle doktorla birlikte karar verilmesi gereken bir konudur.
HPV ile enfekte hamilelere smear testi (HPV testi) yapılması, düzenli kontroller uygulanması gerekmektedir. Lezyon bölgelerine en uygun tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenerek uygulanır. Eğer siğiller tedavi edildiyse, risk durumu azaltılmış olur; ancak yine sıfıra indirgenmez. Doktor, anne adayını riskler konusunda uyarır ve doğum şekline karar verilir.
Genital Siğil Kendiliğinden Geçer Mi?
Genital bölgedeki siğil yapıları, kendiliğinden yok olabilir. Ancak bu virüsün vücuttan atıldığı anlamına gelmez. Enfekte kişi, doktor kontrolünden geçmeli ve HPV’nin vücudundan atıldığına emin olmalıdır. Virüsün vücuttan atılamaması durumunda uygun tedavi yöntemleri belirlenerek kişiye uygulanmalıdır. Tedavi devam ederken, kişinin cinsel ilişkiye girmesi yasaktır.