Kimyasal peeling uygulaması ile cilt yenileme işlemleri; daha genç, dinamik ve canlı bir cilde sahip olmayı isteyenler için yapılan dermokozmetik uygulamalardan biridir. Uygulama, bir ya da birkaç kimyasal ajan kullanılarak derinin üst tabakasının soyulmasıyla gerçekleştirilmektedir.
Kimyasal peeling uygulaması, cildin parlaması ve canlılık kazanması için yapılmaktadır. Epidermisin üst kısmının soyulmasıyla gerçekleştirilen işlem sayesinde yeni ve taze bir cilt tabakası ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan, derinin alt tabakalarında yenilenme için hücreler ve kolajenler uyarılmaktadır.
Kimyasal Peeling Uygulaması Etkileri
Uygulamaya geçilmeden evvel ve uygulama bittikten sonra cilt yapısına, cilt tipine ve ciltteki probleme göre ev devam ürünleri kullanılır. Bu sayede, kimyasal peeling’in etkisi daha da artmaktadır. Uygulama bazı cilt sorunlarının çözülmesini ve cildin gençleşmesini sağlamaktadır. Ayrıca, şu cilt sorunlarının tedavisinde de oldukça etkilidir:
- İnce kırışıklıklar
- Yüzeyel Güneş lekeleri
- Ciltteki ton farklılıklarının giderilmesi
- sivilce ve sivilce izleri gibi deri problemleri
Uygulama, yüz bölgesinin dışında boyun ve el bölgelerinde de yapılmaktadır. Bu bölgelerde oldukça etkili ve iyi sonuçlar vermektedir.
Kimyasal Peeling Uygulamasının Çeşitleri
Kimyasal peeling uygulaması; farklı parametrelerle yapılmaktadır. Buna göre, işlemin derinliği, meydana getirilmek istenilen hasar ve başarının derecesine göre yüzeysel, orta ve derin peeling olmak üzere üç çeşit uygulama vardır.
Yüzeysel peeling; stratum korneumun dediğimiz derinin en üst ve yüzeyel tabakasının soyulmasıdır. Bu uygulama sayesinde daha iyi ve parlak bir cilt yüzeyi elde edilmektedir. Orta peeling, papiller ve üst retiküler dermiş dediğimiz orta deride soyulma oluşturarak pigment değişikliğini, daha hafif ve orta derinlikteki kırışıklıkların düzelmesini sağlamaktadır. Derin peeling, epidermis, papiller ve retiküler dermiş dediğimiz derin deri tabakalarına kadar etki eden, nekroz ve inflamasyon oluşturarak şiddetli foto-yaşlanmada uygulanan etkili bir yöntemdir.
Kimyasal Peeling Nasıl Yapılmaktadır?
Uygulama, kimyasal maddenin cilt üzerine sürülmesiyle uygulanmaktadır. Fırçayla sürülen ilaç, belli bir süre deri üzerinde kalmakta ve sonra temizlenerek nemlendirme işlemine geçilmektedir.
Uygulama, şu aşamalarla yapılmaktadır: İlk önce sorunlu deri, cilt temizleme ürünleriyle temizlenmektedir. Ardından, kimyasal peeling maddesi pamuk uçlu aplikatör ya da fırça ile bölgeye uygulanmaktadır.
Son aşamada, kimyasal peeling ilacı, bölgeden nötralizan ya da su ile arındırılarak nemlendirici ve güneş koruyucu kremler sürülmektedir. Uygulamadan sonra günlük yaşama dönülebilmektedir. Uygulama bittikten sonra sıcak suyla duş almak, sauna, spor, makyaj benzeri uygulama ve aktivitelerden birkaç gün uzak durmak gerekmektedir. Deri normale dönünceye kadar nemlendirici ve güneş koruyucu ürünler kullanmak lazımdır.