Lazerle ben aldırma ile ilgili bilmeniz gerekenler nelerdir? Ben, herkesin cildinde bulunabilir. Kimi insanlarda benler, doğuştan oluşurken kimilerinde sonraki dönemlerde meydana gelebilir. Genellikle herhangi bir sağlık sorununa neden olmadığı için benler görmezden gelinir ancak yüz bölgesinde olduğunda insanlara sıkıntı vermeye başlar. Kısacası, yüzdeki ben estetik bir sorun olarak görülür.
Bu yüzden bireyler, vücutlarının görünen kısımlarındaki benleri farklı yöntemlerden yararlanarak aldırma yoluna giderler. En bilinen iki yöntem, cerrahi operasyon ile lazerle ben aldırma yöntemidir. Bu iki yöntemin de kendine göre artı ve eksileri vardır. Cerrahi operasyon, küçük de olsa bir ameliyatı gerektirirken lazerle tedavi ameliyat gibi prosedürler olmaksızın yapılır. İlkinde kişi, narkoz gibi ilaçlar alırken lazer tedavisi daha basit işlemlerle yapılır. Peki, ben aldırma ile ilgili bilmeniz gerekenler nelerdir?
Ben Niçin Ortaya Çıkar?
“Nevüs” olarak da bilinen benler, koyu renkli ve genellikle yuvarlak biçimli cilt lekeleridir. Renklerinin koyu olması, benlerin içinde bulunan “melanin” maddesinin yoğunluğundan kaynaklanır. Benler, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı insanlarda benler, doğuştan gelirken bazılarında güneş, beslenme alışkanlıkları, kullanılan ürün ve ilaçlara bağlı olarak ben oluşabilir.
Ben Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Ben, vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir. Çeşitli hastalıklardan dolayı ben sayısının arttığı da görülür. Genellikle benler vücudun;
- Yüz
- Sırt
- Göğüs
- Boyun
gibi bölgelerinde görülür. İnsanları estetik açıdan rahatsız eden benlerin malign olma olasılığı da bulunur. Bu yüzden benlerin niçin oluştuğunun iyice tespit edilip buna göre ben aldırma operasyonu yapılmalıdır.
Ben Aldırmada Cerrahi Operasyon
Günümüz şartlarında benler, radyofrekans ablasyon ya da cerrahi operasyon ile çıkarılabilir. Bu işlemler 5 ya da 10 dakika kadar sürer ve tek seansta gerçekleştirilir. Hekim kontrolünden sonra hangi benin alınacağına karar verilir. Benler, genel olarak rahatsızlık veren bir estetik görünüme sahipse ve cilt kanserine dönüşme ihtimali taşıyorsa alınabilir.
Ben Aldırma ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Bazı benler cilt kanseri riski taşıyabilir. Bunların boyut ve renkleri diğerlerinden farklıdır. Vücudunuzdaki benleri takip etmeniz ve durumlarını öğrenmeniz gerekir. Cilt kanseri riski taşıyan benler simetrik değildir. Bu benlerin sınırları tam olarak belirginleşmemiştir. Kısa bir sürede koyulaşabilir. Çapı 0,5’den büyüktür. Ayrıca hızla büyürler. Üst kısmı kabarmış durumdadır.
Lazerle Ben Aldırma
Estetik açıdan kişiyi mutsuz eden benler, Lazerle Ben Aldırma cihazlarının yardımıyla tedavi edilebilmektedir. Rayokoter cihazları, radyo dalgalarının ben üzerinde ısı enerjisine dönüşmesiyle tedavi yapar. Hücrelerin ısınmasıyla içteki sıvı buharlaşır ve ben tabakaları aşama aşama kaldırılır. Böylece kişi arzu ettiği cilt görünümüne sahip olur. Lazer cihazıyla damar beninin dışında kalan renkli ya da renksiz, büyük ya da küçük bütün benler tedavi edilebilir.
Lazerle Ben Aldırmada Tedavi Süreci
Lazerle tedavi yapıldıktan sonra uygulamanın yapıldığı alanda yara meydana gelir. Ardından yara kabuklaşır ve benin kapladığı alana göre 3 ya da 5 gün içinde kabuk düşer ve bölgede kızarıklık oluşur. Birkaç ay içinde kızarıklık geçer, cilt normal rengini alır. Ancak sürecin sonunda bölgede hafif bir iz kalabilir.
Lazerle Ben Aldırmada Seansların Sayısı
Lazerle ben aldırma işlemi genel itibarıyla tek seansta tamamlanır. Bu seansın ardından kişi aylık kontrollere çağırılır ve gerekirse rötuşlar yapılır. İşlem esnasında lokal anestezik kremler kullanılır. Bu yüzden kişi, herhangi bir ağrı hissetmez. Ben aldırma tedavisi kalıcı etkiye sahiptir. Bölgede tekrardan ben oluşmaz.
Ben Aldırmak Zararlı mıdır?
Benleri aldırmak zararlı değildir. Benlerin alınmaması durumunda kişi, Malign Melanom adı verilen kansere yakalanabilir.