Günümüzde yoğun çalışma şartları, yorgunluk ve stres gibi sebepler ile birlikte ortaya çıkan göz altı morlukları neden olur sorusu, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Göz altı morlukları ise farklı birçok kritere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Göz altı morlukları özellikle yoğun geçen iş sürecine ya da düzensiz uykuya bağlı olabileceği gibi farklı etkenler nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Peki, göz altı morlukları neden olur ve tedavi sürecinde tercih edilebilecek yöntemler nelerdir?
Göz Altı Morlukları Neden Olur, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Göz altı morlukları, kişinin yaşam şartlarından, uyku düzenine kadar birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Göz altı morluğunun oluşmasında en önemli etkiler ise şu şekilde sıralanabilir:
Beslenme Düzenindeki Bozukluklar;
Beslenme düzeni vücudun tüm enerji kaynağının karşılanmasında en büyük rolü üstleniyor. Bu nedenle gün içerisinde ne kadar yoğun çalışıyor olursanız olun kahvaltıdan ara öğünlere kadar tüm öğünlerinizde düzenli beslenmeniz, vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Göz altı morluklarının en büyük nedenlerinden birisi de dengesiz beslenmedir. Hem eksik beslenme hem de öğünlerde alınması gereken besin ve minerallerin tamamının alınamaması, göz altı morluklarına neden olabiliyor. Sağlıklı bir cilt ve yüze kavuşmak için, gün içerisinde vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besinleri tamamlamanız büyük önem taşıyor.
Uyku Yetersizliği;
Uyku, özellikle kişilerin hem zihin hem de beden olarak dinlenmeleri için oldukça büyük önem taşıyor. Kaliteli bir uyku, gece boyunca salgılanan hormonlar sayesinde vücut fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlarken, yeni bir güne zinde başlamanıza da yardımcı oluyor. Vücudunuzun güne zinde başlaması için en az 7 ila 8 saatlik bir uykuya ihtiyacınız bulunuyor.
Uyku süresi kadar, uykunun kalitesi de kişinin sağlığını etkileyen detaylar arasında yer alıyor. Bu nedenle uyku sırasında teknolojik aletlerden uzak kalmanız ve kendinize karanlık bir ortam yaratmanız gerekiyor. Yetersiz ya da verimsiz uyku, uzun dönemlerde göz altı morlukları ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Alerjik Reaksiyonlar;
Çeşitli etkenlere alerjisi olan kişilerde göz ve burun akıntısı ile birlikte göz çevresindeki damarlarda kan birikmesi görülebiliyor. Buna bağlı olarak göz altı bölgesindeki damarlar daha belirgin hale gelerek göz altı morluğuna sebep olabiliyor.
Kemik Yapısı;
Özellikle göz altı kemikleri normalden daha içeri doğru çökük olan kişilerde, göz altı morlukları görülebiliyor.
Yaş Etkisi;
Özellikle 40’lı yaşlardan sonra çeşitli cilt sorunlarına ek olarak göz altı morlukları ve bu bölgede kırışıklıklar görülebiliyor. Yaş etkisi ile oluşan göz altı morluklarının kapatılmasında etkili çeşitli kremler de bulunuyor.
Göz Altı Morluklarının Tedavi Süreci
Göz altı morluklarında kişinin yaş ve biyolojik özelliklerine bağlı olarak farklı tedaviler uygulanmaktadır.
Göz altı morlukları için kullanabileceğiniz kremler, morlukların giderilmesinde büyük ölçüde etkilidir. Düzenli kullanımda kısa süre içerisinde etkisini gösteren kremler sayesinde siz de göz altı morluklarınızdan kurtulabilirsiniz. Kullandığınız kremin orijinal olmasına dikkat etmeniz, sağlığınız açısından büyük bir öneme sahiptir.
Göz altı morluklarının tedavisinde tercih edilen bir diğer yöntem ise lazer tedavisidir. Lazer tedavilerinde, alanında uzman hekimleri tercih etmeniz her zaman size avantaj sağlayacaktır.
Göz altı morluklarının tedavilerinden, olumlu sonuçlar almak için tedavilere ek olarak hayatınızdaki olumsuzlukları da düzeltmeniz gerekiyor. Çevresel faktörlere ek olarak, yoğun şekilde cep telefonu ya da bilgisayar kullanımı da göz altı morluklarına neden olabiliyor. Bu nedenle tedavi sürecinden en iyi şekilde yararlanmak için göz altı morluklarına sebep olan etkenlerin de önüne geçilmesi gerekiyor.